Gas dodatno poskupeo

Bez autora
Dec 12 2011

Umesto najavljenog poskupljenja gasa za individualne potrošače od 10 odsto, na računima koji su stigli na oko 250.000 adresa u Srbiji iskazano je poskupljenje i do 25 odsto. Vlada Srbije, je počev od 1. novembra, odobrila povećanje cene gasa za 10 odsto, ali je na terenu situacija malo drugačija. Iz različitih mesta Vojvodine javilo se na stotine ogorčenih potrošača prirodnog gasa, negodujući, pošto su im stigli novembarskii računi.Ovi računi, naime demantuju visinu najavljenog povećanja, jer ono iznosi daleko više i kreće se od 21,1 odsto kod DP „GAS Novi Sad“, koji ovim energentom snabdeva Novi Sad, Bačku Palanku, Bački Petrovac, Beočin i Sremske Karlovce, preko 16 odsto, koliko je povećanje kod JKP „Subotica gas“, dok je kod nekih, od ukupno 24 distributera u Vojvodini, cena gasa povećana čak i do 25 odsto.

Gas dodatno poskupeoUmesto najavljenog poskupljenja gasa za individualne potrošače od 10 odsto, na računima koji su stigli na oko 250.000 adresa u Srbiji, kako upozorava Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“, iskazano je poskupljenje i do 25 odsto.

Vlada Srbije, je, kako navodi Ćirilović, za individualne potorošače, počev od 1. novembra, odobrila povećanje cene gasa za 10 odsto, ali je na terenu situacija malo drugačija.

- Iz različitih mesta Vojvodine našem udruženju se obratilo na stotine ogorčenih potrošača prirodnog gasa, negodujući, pošto su im stigli novembarskii računi - kaže Ćirilović.

- Ovi računi, naime demantuju visinu najavljenog povećanja, jer ono iznosi daleko više i kreće se od 21,1 odsto kod DP „GAS Novi Sad“, koji ovim energentom snabdeva Novi Sad, Bačku Palanku, Bački Petrovac, Beočin i Sremske Karlovce, preko 16 odsto, koliko je povećanje kod JKP „Subotica gas“, dok je kod nekih, od ukupno 24 distributera u Vojvodini, cena gasa povećana čak i do 25 odsto.

Sva ova povećanja, dodaje Ćirilović, izražena su bez obračunatog PDV, tako da je iznos, koji potrošači plaćaju još viši.

- Ako se ima u vidu korekcioni faktor, što pri obračunu služi za prevođenje radnog na standardno stanje, koji je odobrila Republička agencija za energetiku, onda je cena gasa za konzumno područje DP „GAS Novi Sad“ za novembar, povećana sa 37 dinara na više od 45 dinara po kubnom metru - precizira Ćirilović.

- Ovome treba dodati mesečni fiksni trošak, naknadu po mestu isporuke, koji po domaćinstvu iznosi 121,92 dinara.

Ćirilović napominje kako potrošači za ovo povećanje cene ne krive samo distributere, pošto je njihove „cenovnike“ morala da overi republička Agencija za energetiku.

Subvencije

Potrošači prirodnog gasa, kako napominje Ćirilović, diskriminisani su u odnosu na korisnike daljinskog grejanja.

- Ako već u Novom Sadu nema subvencija, pošto je naš distributer gasa društveno preduzeće, zašto ih bar potrošači u Subotici ne dobiju - pita Ćirilović.

- Njihov distributer ima status javnog komunalnog preduzeća, a isti takav status ima i toplana, koja dobija subvencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik